Witajcie!
Wiele osób zastanawia się nad zakupem blendera Vitamix, zatem pokazuję jak on działa jako malakser - aby zamortyzować koszty, można bardzo szybko robić w nim siekane warzywa zupy jarzynowe - posieka wszystko w kilkanaście sekund.
Nastawiam gar 10 litrowy :) na zupę.
Tym razem wegańska Zupa z ogórków kiszonych:
Składniki:
kilka ziemniaków
1 kg kiszonych ogórków ze skórką
5 marchewek
1 seler
można dać pietruszkę, por - ale ja nie miałam
Przyprawy:
Listek laurowy
ziele angielskie
sól
pieprz
odrobina oliwy z oliwek
Robota:
Do garnka nalać wody (ok 4 litry)
wrzucić pokrojone na 4-6 części ziemniaki
(można je dać do Vitka, ale ja chciałam aby były potem większe niż drobnica jarzynowa w miseczce)
Vitamix wypełnić marchewkami pociętymi na 5 cm kawałki, oraz ogórkami kiszonymi (w całości)

Zblendować/posiekać ( blendowałam oczywiście Z POKRYWĄ) z popychaczem na ustawieniu 6-8.

Otrzymałam pełen kielich warzyw - wlałam do zupy
Dodałam jeszcze seler:

Do kielicha dodałam chochlę zupy, aby w mokrym wirowały lepiej małe cząstki, aby nie były blendowane na krem selerowy.

Tu widać, jak są posiekane ...
Może to nie jest szczyt finezji, ale po pracy robi się to wszystko w 5 minut...Tak samo można siekać jarzyny na sosy, lazanie itd. No i na surówki (wtedy drobniej).
Wiele osób zastanawia się nad zakupem blendera Vitamix, zatem pokazuję jak on działa jako malakser - aby zamortyzować koszty, można bardzo szybko robić w nim siekane warzywa zupy jarzynowe - posieka wszystko w kilkanaście sekund.
Nastawiam gar 10 litrowy :) na zupę.
Tym razem wegańska Zupa z ogórków kiszonych:
Składniki:
kilka ziemniaków
1 kg kiszonych ogórków ze skórką
5 marchewek
1 seler
można dać pietruszkę, por - ale ja nie miałam
Przyprawy:
Listek laurowy
ziele angielskie
sól
pieprz
odrobina oliwy z oliwek
Robota:
Do garnka nalać wody (ok 4 litry)
wrzucić pokrojone na 4-6 części ziemniaki
(można je dać do Vitka, ale ja chciałam aby były potem większe niż drobnica jarzynowa w miseczce)
Vitamix wypełnić marchewkami pociętymi na 5 cm kawałki, oraz ogórkami kiszonymi (w całości)
Zblendować/posiekać ( blendowałam oczywiście Z POKRYWĄ) z popychaczem na ustawieniu 6-8.
Otrzymałam pełen kielich warzyw - wlałam do zupy
Dodałam jeszcze seler:
Do kielicha dodałam chochlę zupy, aby w mokrym wirowały lepiej małe cząstki, aby nie były blendowane na krem selerowy.
Tu widać, jak są posiekane ...
Teraz tylko przyprawić i za 30 minut gar zupy gotowy :)
Może to nie jest szczyt finezji, ale po pracy robi się to wszystko w 5 minut...Tak samo można siekać jarzyny na sosy, lazanie itd. No i na surówki (wtedy drobniej).
Komentarze
Prześlij komentarz