Kilka tygodni temu, w popłochu przygotowań, wpadłam na pomysł jak zrobić bez mąki i masła, jakąkolwiek wegańską i bezglutenową, smaczną posypkę ala kruszonka ale też bez tłuszczu, bo nie miałam nic takiego jeszcze w domu. I wtedy zmieliłam w Vitamixie migdały z cukrem na marcepanowy pył i nim posypałam owoce zapiekane (u mnie maliny, śliwki, brzoskwinia, jabłko). Ale pył był tak miałki, że rozpływał się w ustach (przypominał kolorem morski mokry piasek), był pyszny ale nie miał struktury kruszonki. Wczoraj zatrzymałam mikser kilkanaście sekund wcześniej i wyszła mi posypka chrupiąca z kawałkami orzechów i migdałów do owoców na ciepło, ale warto aby jej część była taka miałka jak poprzednia, a tylko część chrupiąca.
Posypka ala kruszonka
Garść orzechów laskowych
Garść migdałów
coś do posłodzenia - tu na razie 2 łyżki cukru
Vitamix - około15-20 sekund na "6" i 5 sekund na turbo z popychaczem
(P&P)
Orzechy i migdały można zmielić na sucho także w młynku do kawy.
(NM)
Aby nie marnować resztek z dna i ścianek blendera, (bo z Vitamixa dosć trudno wygrzebuje się ostatki) wymiksowuję czystą wodą 30-50 ml orzechowo-migdałowego, roślinnego mleczka do kawy...
Na surowo Zdjęcia zapieczonego deseru nie mam, bo porcje zostały zjedzone bez odkładania łyżeczek. Ale następnym razem postaram się panować na umysłem i w porę przypomieć sobie o blogu ;)!
A! Jak ktoś ma ochotę nie "psuć" tego deseru - to nadaje się on do jedzenia na surowo (w google: raw food), i można nie dawać wcale cukru! Jest pyszny bez niego, ale ja chciałam coś bardziej tradycyjego w piekarniku zrobić...
zou, wypróbowałam ostatnio tę "kruszonkę" - na cieście gruszkowym, mamma mia! super pomysł! wyżarłam pół ciasta sama od razu :D fajnie, że napisałaś jak to zrobić z Vitkiem :) pozdrowienia!
OdpowiedzUsuńWitaj Sylwia Falkiewicz! Dziękuję za wypróbowanie tej kruszonki, cieszę się, że nie zawiodła Twych kubków smakowych, bo to nigdy nie wiadomo. Ja niedługo wypróbuję Twoją "figę z makiem"!
OdpowiedzUsuń