No, to czas na opis jak robiłam powidła śliwkowez kako w wolnowarze...
Składniki:
Śliwki - małe węgireki - 2 kg
Wolnowar:
gabaryt średni - 2,5 l
Zmieściło się dokładnie 2 kg węgierek, tylko wypestkowanych, nie krojonych dodatkowo
Dzień 1
Wolnowarowałam na high około 8-9 godzin. Objętość zmniejszyła się o około połowę:
Dzień 2
Wolnowarowałam na low około 8 godzin, ale wciąż było bardzo duzo soku, który ostatecznie postanowaiłam zabutelkować (około 400ml).
Dzień 3
Poszłam jednak po rozum do głowy czyli - na Forum Wegedzieciaka do wątku o przetworach z wolnowara...i ...OCZYWIŚCIE trzeba było wcześniej tam zajrzeć ! :), bo wtedy dowiedziałabym się zawczasu, że podczas robienia powideł w wolnowarze NALEŻY UCHYLIĆ POKRYWKĘ ABY SOK MÓGŁ ODPAROWAĆ...
Dziś dodałam jeszcze kakao, aby zrobić z tych powideł czekośliwkę do rogalików na zimę...
Foto koncowe wkrótce :), bo teraz się jeszcze wolnowaruje na low...
Składniki:
Śliwki - małe węgireki - 2 kg
Wolnowar:
gabaryt średni - 2,5 l
Zmieściło się dokładnie 2 kg węgierek, tylko wypestkowanych, nie krojonych dodatkowo
Dzień 1
Wolnowarowałam na high około 8-9 godzin. Objętość zmniejszyła się o około połowę:
Dzień 2
Wolnowarowałam na low około 8 godzin, ale wciąż było bardzo duzo soku, który ostatecznie postanowaiłam zabutelkować (około 400ml).
Poszłam jednak po rozum do głowy czyli - na Forum Wegedzieciaka do wątku o przetworach z wolnowara...i ...OCZYWIŚCIE trzeba było wcześniej tam zajrzeć ! :), bo wtedy dowiedziałabym się zawczasu, że podczas robienia powideł w wolnowarze NALEŻY UCHYLIĆ POKRYWKĘ ABY SOK MÓGŁ ODPAROWAĆ...
Dziś dodałam jeszcze kakao, aby zrobić z tych powideł czekośliwkę do rogalików na zimę...
Foto koncowe wkrótce :), bo teraz się jeszcze wolnowaruje na low...
Komentarze
Prześlij komentarz