Zapiekane cukinie z chlebowym farszem ala Makłowicz

Zapiekane cukinie z chlebowym farszem ala Makłowicz




Kiedyś w Tesco wzięłam ulotkę  z przepisem Makłowicza na faszerowane cukinie z dobrym, czarnym chlebem, czosnkiem i pomidorami.
Cóż - proste danko, tyle, że chleb dobry, razowy trzeba mieć - a ja miałam resztkę, z jarmarku, taki z Wilna (kminkowy, na zakwasie).

Składniki:
dobry, razowy chleb
kilka cukinii
pomidory
oliwa, czosnek sól



Robota:
Cukinie wydrążyć łyżką, miąższ podmsażyć na patelni z pokruszonym chlebem, oliwą, solą i czosnkiem,

Nałożyć do cukinii i zapiec w 200C ok 15-20 minut

 
Po upieczeniu chlebek w farszu  jest chrupiący, pod warunkiem, że wcześniej  na patelni skropoliśmy go fajnie oliwą i nią odrobinę nasiąkł. Jak tego nie zrobimy, to każdy składnik w cukinii będzie osobno, a chodzi by to był farsz.



Komentarze