Czatnej z aronii z jałowcem i melasą


Jako pierwszy zrobiłam Czatnej z aronii z jałowcem i melasą

Składniki:
kilka jabłek ze skórką
ok - 1/4 -1/5 słoika melasy
około 1 kg surowej aronii
4-5 ziaren jałowca
1 ziarno ziela angielskiego







Przygotowanie:
aronię gotować ok 20 minut, odlać sok

jabłka pobieżnie zmiksować ze skórką (w Vitamixie na 6)



smażyć na patelni wraz z melasą (około 15 minut) aż odparują trochę


dodać zmiażdzone  ziele angielskie i jałowiec, oraz aronię (bez soku) i smażyć jeszcze chwilę




 Na koniec zmiksować żyrafą (niekoniecznie).

 
W smaku nadaje się do pieczeni z seitanu, kotlecików z kaszy,  jako dodatek do pieczonych, drożdżowych pierożków i ogólnie do dań zimowych, tłustych i świątecznych...
Podobnie jak inne przetwory - skorzystałam z rady wegedzieciakowej  - zapasteryzowałam słoiczki 1 godzinę w 155C, w piekarniku.



Komentarze

  1. Zazdroszczę Ci tego Witka :-) tak pozytywnie.
    Mus wspaniały :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Edysqa! Witaj! Ja Ci zaś zazdroszczę Spiżarni! :) Oczywiście też pozytywnie i z zachwytem :)

      Usuń

Prześlij komentarz