Marchew z prażonym sezamem i tofu b.ostra

I jeszcze zrobiłam "coś" zupełnie z resztek w lodówce, czego podobnego nie znalazłam - Marchewkę z prażonym sezamem i tofu
ok 15o g sezamu zrumienić na oleju
dodać 4 marchwie pokrojone w krążki
podsmażyć ok 5 minut
dodać przecier pomidorowy lub świeże pomidory
i przyprawić

(zrobić mieszankę w moździerzu):
2 łyżeczki słodkiej papryki
2 ząbki czosnku wyciśniete
łyżeczkę kolendry zmielonej
łyżeczkę cukru
pół łyżeczki kurkumy, imbiru, kminu rzymskiego
łyżeczkę majeranku i dobrego chilli
i po ćwierć łyżeczki białej gorczycy, kminku i goździków

Na koniec dodałam wędzone tofu. Bardzo dobrze się to przechowywało w lodowce, nic nie skwaśniało przez ponad tydzień było w jako pasta, do makaronu, do ryżu  a na koniec do pieczywa i jeszcze do tortilli się załapało.




Komentarze