Dwie zapiekanki z białych warzyw pod wegańskim beszamelem...

Organizacja kuchni. Dochodzę do wniosku, że połowa sukcesu na wegańskie kolacje zimą, to udane naczynia żaroodporne.
Jakiś czas temu w Tesco (po 12 zł sztuka) nakupiłam takie naczynia jakby do tarty - ale służą nam do robienia zapiekanek z warzyw...Akurat całe naczynie można postawić na stół na drewnianej desce i każdy sobie nakłada, a jak zostaje do wraca do piekarnika i na rano jest II śniadanie. Ja zazwyczaj robie 2 naczynia, czasem zapiekane danie urozmiacam dając różne dodatki i tak było w tym przypadku...

Składniki:
6 dużych korzeni pietruszki
1 kalafior
na beszamel: mleko sojowe, trochę mąki, 2-3 łyżki oleju, sól, cytryna,
sezam, pieczona cebulka z Biedronki

Robota dzień wcześniej: (robię to cyklicznie, tylko warzywa zmieniam)
w piekarniku wstawiam pietruszki w skórce, w blaszce przykrytej folią na około 1,50 godz na 200C
(w tym samym piekarniku piekłam jeszcze w tym samym czasie  inne warzywa m.in buraki w mundurkach na inna zapiekankę, o której tu nie piszę), kalafior ugotować na parze podczas innego gotowania np. ziemniaków...- mam nakładkę do pary taką na garnek, z ikei, więc robią się 2w1 a tym samym nie marnuje prądu na kolejne gotowanie osobno kalafiora...(NM)

Chodzi o to, że staram się te robotę zminimalizować i  robić PRZY OKAZJI innego gotowania, bo specjalnie od zera taka zapieczka, to strasznie dużo roboty jest, a przy okazji to samo się robi...

(P&P) generalnie staram się piec na jednej półce warzywa na następny dzień podczas przygotowtywania tej zapiekanki do jedzenia wieczorem.  W ten sposób mam ciągłość upieczonych w skórce warzyw na drugi dzień do użycia, przy tym samym grzaniu piekarnika...i nigdy już nie panikuję, że nie mam co na kolację...a przez to, że są już upieczone, to podgrzewają się szybko...a reszta zostaj i sie piecze na następny dzień...

Robota  przed podaniem :
Kalafior ugotowany na parze podzielić na różyczki
Pietruszki z dnia wczorajszego upieczone obrać ze skóry
Podzielić warzywa na dwa naczynia
polać gęstym wegańskim beszamelem przepis m.in. tu:, z tym, że do tej zapiekanki ja dodawałam do beszamleu najpierw na patelnię olej, potem zrumieniłam na nim makę pszenną (ok 3 łyżki), potem dodałam mleko sojowe naturalne z Biedry (ok szklanki), na koniec sok z 1 cytryny, sól i tym razem nie dawałam gałki (bo mi zabrakło), ale posypałam przyprawami

Zapiekanka z białych warzyw z beszamelem i czarnym sezamem
Zapiekanka z białych warzyw z beszamelem i zapiekaną cebulką

Komentarze

Prześlij komentarz