Rewelacyjny sposób na przechowywanie świeżej pietruszki

Często kupuję pietruszkę, ale zdarza mi się, że pęczek zużywam w 3 dni. Zazwyczaj stawiałam go w szklance z wodą na drzwiach lodówki - ale po 3 dniach był już zwiędnięty, ponieważ w lodówce powietrze jest osuszane. Natomiast gdy stała na blacie kuchennym - szybko żółkła, a łodyżki gniły.
Ostatnio Pani w  warzywniaku podała mi super sposób - który też podała jej miejscowa klientka "Babcia".

Potrzebujemy litrowy słoik...i pietruszkę. Wkładamy ją po prostu do słoika, bez wody, lekko tylko skropioną na liściach. Można przykryć gazą, papierem sniadaniowym (na zdj.) lub nawet zakręcić słoik...

Ja robię tak:
Taka pietruszka jest zielona i świeża nawet po tygodniu w lodówce, pod warunkiem, że wilgoć w słoiku nie wyschła (widać na szkle). Czasami wkładam też wszystkie łodyżki, ale w ten sposób łatwiej mi wyciągać tyle, ile potrzebuje gałązek...

Komentarze

  1. hej, ja po kupieniu natki płuczę ją, potem odwirowuję w suszarce do sałaty i wkładam do pojemnika plastikowego. trzyma świezośc tez dosyć długo, ale ja przewaznie szybko ja zuzywam i tygodnia nie doczekuje. a ten sposób ze słoikiem to widziałam jak dziewczyny sałatki tak układaja warstwami i trzymają w słoikach w lodówce, zaraz poszukam linka. o tu: http://lepszysmak.wordpress.com/2013/06/20/salatka-sloikowa-czyli-odkrycie-roku-2013/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hej Lady Bio!
      Rzeczywiście ten link co podałaś - świetny sposób, zdjęcia słoikowych sałatek bardzo apetyczne!
      Jakoś nie wpadłam na pojemniczek plastikowy, bo one zawsze u mnie były za szczelne, no i nie widziałam co w nich jest. Ale spróbuję, bo mam jeden z zatyczką, no i wirówkę też mam, może rzeczywiście wcześniej umyję całą...Dzięki!

      Usuń

Prześlij komentarz