Roślinny, bezglutenowy jaglany placuch udający brownie. Vitamix

Kolejna wersja placucha jaglanego - bez mąki, bez jajek, bez mleka, bez tłuszczu, bez cukru, bez glutenu za to z kaszy jaglanej. Odpowiada mi kombinowanie ciast na tym przepisie, bo są one pełnowartościowym, zdrowym posiłkiem, są tanie, proste do zrobienia...w Viciu czyli Vitamixie. I kubki smakowe po nich nie szaleją, to takie zwykłe, zwyczajne ciasto, np. do herbaty przed kolacją.
Jaglane "brownie" bezglutenowe - jeśli chcecie prawdziwe brownie, to trzeba bardziej dosłodzić, dać prawdziwą czekoladę itd...bo to ciasto to takie udawane brownie...Jest kremowe i wilgotne, nie jest jak babka, czy muffinek, bo jest dość ciężkie, ale jednak prawdziwe brownie to ciasto dekadenckie, słodkie, z milionem kalorii...a to placuch jaglany udajacy brownie :)

Składniki (na oko):
szklanka suchej kaszy jaglanej
szklanka wiórków kokosowych
około 6 - 8 daktyli
ze 2-3 łyżki kakao (można dać karob albo czekoladę)
3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
4 łyżeczki zmielonego siemienia lnianego
1 łyżeczka sody
4-5 tableteczek stewii rozpuszczonej w łyżce wody
orzechy włoskie (mała garstka)

Robota:
Ugotować kaszę
Zmiksować ( na fotkach w Vitamixie) wiórki kokosowe na masełko - z popychaczem

dodać daktyle i kakao - zblendować używając popychacza - zawsze z zamkniętą pokrywa!, (ja tylko do zdjęć zatrzymuje blender,  otwieram aby pokazać dany etap miksowania )

Nie koniecznie jakoś bardzo gładko, to nie jest do picia czy jako krem...;dodać do kaszy mąkę ziemniaczaną, siemę i sodę
Zblendować na pulchną, tłustą masę - używając popychacza, aż masa będzie gładka (około 2 minuty, może 3...)
 


dolać stewię, zblendować rozluźnioną masę przez moment
spróbowac czy wystarczająco słodkie (ja chciałam aby było mało słodkie)
 



wylać na dowolną blaszkę, ciasto jest dość tłuste, więc łatwo odchodzi i nie oblepia ścianek blendera
powtykać orzechy łopatką, ew. posypać resztką wiórków
piec około 25 minut w 200C z nawiewem





 

Ciasto po wyjęciu jest w środku mokre, ale po wystygnięciu robi się jak brownie...kremowe z chrupiącą górą...







Po upieczeniu:




Smaczne, mało słodkie, zdrowe, nie nabija kalorii i w końcu - bez cukru! :)

Komentarze

  1. Świetne! Zazdroszczę vitka...

    OdpowiedzUsuń
  2. Szkoda, że witrualnie nie można Cie poczęstować, ale ciasto spokojnie da się zrobić bez Vicia, normalnym blenderem- żyrafką,ciut dłużej pogotować kaszę, a zamiast wiórków można użyć tłustej części mleka kokosowego np. I tylko zblendować. No a w Viciu, wszystko idzie dość praktycznie...ps. Ostatnio na alleg ... koleżanka trafiła na Blendteca za 700zł, nówka powystawowa i były 2 sztuki! Warto przeglądać portale.

    OdpowiedzUsuń
  3. A plyny?wszystko sumie, tylko woda?

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz